| Avoinna arkisin klo 9-17

Ensiasunnon ostaja: ASP-säästäminen

16-03-2020

Mitä ASP-säästäminen tarkoittaa?

Valtio tukee ASP- eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmän avulla nuoria ensimmäisen asunnon ostamisessa. Myönnettävän ASP-lainan suuruus riippuu ostettavan asunnon paikkakunnasta:

 

Helsinki 180 000€
Espoo, Kauniainen ja Vantaa 145 000€
Muut paikkakunnat Suomessa 115 000€

 

Mitä ehtoja ASP-laina tuo tullessaan?

ASP-tilin voi avata 15-39-vuotiaat ja säästämistä on mahdollista jatkaa vielä 39 ikävuoden jälkeen, kunhan tili on avattu ennen 40-vuotissyntymäpäivää. 

 

ASP-laina voidaan myöntää, kun asunnon velattomasta hinnasta 10 % on säästetty, jolloin valtio takaa loput 90%. Ilman ASP-järjestelmää valtion takaama osuus olisi vain 85 % ja siitä tulisi maksaa 2,5 % takausmaksu. ASP-säästämisen ehtoihin lukeutuu myös, että tilille on säästetty vähintään 8 kvartaalin eli vuosineljänneksen ajan.     

 

ASP-tilille tehtävien talletusten tulee olla 150-3 000 €, mutta kvartaalien ei tarvitse olla peräkkäisiä ajallisesti ja välissä voi pitää taukoja tallettamisesta.

 

Poikkeustapauksissa on mahdollista saada väliaikaisrahoitus, joka mahdollistaa asunnon ostamisen jo neljännen kvartaalin jälkeen, jolloin täytyy hakea pankista lainaa. ASP-lainan ehdot tulevat voimaan kuitenkin vasta 8 kvartaalin jälkeen ja väliaikaisrahoituksella on tavallisen asuntolainan ehdot. 

 

Alaikäisenä ASP-säästäminen tuo tiettyjä reunaehtoja ja keskeistä on, että tilille talletettavat rahat tulevat ovat itse ansaittuja (esimerkiksi töistä tai säästetyistä viikkorahoista) eivätkä esimerkiksi lahjana tai perintönä saatuja. Alaikäisen ASP-säästäjän tulee toimittaa pankille kerran vuodessa erittely rahojen alkuperästä. 

 

ASP-säästäminen puolison kanssa

ASP-tilin voi avata avo- tai aviopuolison kanssa tai vaihtoehtoisesti olemassa olevat ASP-tilit voidaan yhdistää yhteiseksi. Säästäminen on mahdollista myös niin, että molemmilla on omat tilit. Tällainen järjestely on suositeltavaa erityisesti, jos pariskunnan on mahdollista säästää yli ylärajan (3 000€) kuukaudessa.

 

Miksi avata ASP-tili?

ASP-säästämisen etuihin lukeutuu 1% peruskoron lisäksi 2-4% lisäkorko (sopimuksesta riippuen) sekä asuntolainan valtiontakaus ilman lisäkuluja. Kertyvät korot ovat verovapaita. ASP-laina on ehdoiltaan opintolainan lisäksi edullisimpia lainoja mitä voi saada.

 

ASP-lainaan sisältyy myös korkotuki: valtio maksaa 10 vuoden ajan 70 % siitä koron osasta, joka ylittää 3,8 %

 

Jaa kirjoitus eteenpäin