| Avoinna arkisin klo 9-17

Aurea LKV Oulu: Miten koronavirus vaikuttaa asuntomarkkinoihin?

16-03-2020

Ei paniikkia!

Talous on näyttänyt taantuman merkkejä maaliskuussa, mutta tilanteen eteneminen riippuu tulevista käänteistä. Taantuman merkit voivat ajaa kuluttajat ennenaikaiseen paniikkiin, mikä kiihdyttää talouden negatiivista kasvua entisestään. 

Finanssiala suhtautuu tilanteeseen varauksella, mutta tilanne ei ole vielä tuhoon tuomittu. On mahdollista, että kyse on vain suhdannevaihtelusta, joka tasoittuu ajallaan. 

 

Asunnon ostajat hyötyvät

Taantuma voisi jarruttaa asuntojen hintojen nousua, mikä olisi edullista ensiasunnon ostajille sekä asunnon vaihtajille. Lisäksi kun korkokannat pysyvät alhaalla, niin omistusasuminen on kannattavaa.

 

Taantuma madaltaisi ostovoimaa

Menneiden vuosien taantumat ovat vaikuttaneet merkittävästi globaalilla sekä valtion ja kuluttajan tasolla. Taantuma kääntää talouden kasvun negatiiviseen suuntaan ja vähentää kuluttajien ostovoimaa. Kuluttajien ostovoiman heikentyminen voi merkitä ostajien vähenemistä, mutta toisaalta myytävien kohteiden lisääntymistä ihmisten myydessä asuntojaan heikentyneen taloudellisen tilanteen johdosta.

 

Työttömyys ja taantuma kulkevat käsi kädessä

Taantuma lisäisi työttömyyttä yritysten taloudellisen tilanteen kiristyessä. Työttömyys voi laskea asuntojen hintoja ja lisätä tarjontaa asuntomarkkinoilla.

 

Epävarmuus lykkää ostopäätöstä

Taloudellisen epävarmuuden lisääntyessä kuluttajat voivat lykätä ostosuunnitelmiaan. Ennen pitkää tilanne kuitenkin purkautuu tavalla tai toisella ja myynti palaa entiselleen jopa entistä parempana. 

 

Alueellinen kehitys 

Asuntojen alueellinen kehitys voi olla hyvinkin poikkeavaa. Kasvava trendi on ollut erityisesti pääkaupunkiseudun, Tampereen, Turun ja Oulun asuntojen hintojen nousu verrattuna pienempiin paikkakuntiin. Kiinteistönvälitys Oulun alueella on kuitenkin vahvalla pohjalla, joten liian huolissaan talouden ja koronavirusepidemian kehittymisestä ei tarvitse olla.

Jaa kirjoitus eteenpäin