| Avoinna arkisin klo 9-17

Ensiasunnon ostajan edut

21-04-2015

Kuka lasketaan ensiasunnon ostajaksi?

Etuja saadakseen ostajan on oltava aikuinen, enintään 39-vuotias ja omistettava vähintään 50% uudesta asunnostaan. Ehtona on myös, ettei ostaja ole aiemmin omistanut asuntoa yli 50 % omistusosuudella. Jos pariskunta ostaa asunnon yhdessä, omistussuhde kannattaakin jakaa niin, että toinen osapuoli omistaa asunnosta esimerkiksi 49 % ja toinen 51 %. Näin toisella puolisolla säilyy vielä mahdollisuus hyödyntää ensiasunnon ostajan statusta seuraavaa asuntoa ostaessa.

Ensiasunnon ostaja ja varainsiirtovero

Kun kyseessä on ensiasunnon ostaja, asunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa. Varainsiirtovero on asunto-osakkeen kohdalla 2 % ja kiinteistökaupassa 4 %. Käytännössä varainsiirtoveron maksuvapautuksesta koituva säästö on jopa tuhansia euroja. Huomioitavaa kuitenkin on, että vaikka varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa, on asuntokaupasta silti ilmoitettava verottajalle.

Ensiasunnon ostaja ja korkovähennykset

Ensiasunnon ostajan etuna ovat myös tavallista suuremmat asuntolainan korkovähennykset. Verotuksessa asuntolainan koroista voidaan vähentää 32 %, mikä on 2 % enemmän kuin asuntolainan korkovähennykset yleensä. Korko vähennetään ensisijaisesti pääomatuloista, mutta jos niitä ei ole, vähennetään korot ansiotulojen verotuksesta. Korkovähennys on voimassa asunnon käyttöönottovuotena sekä yhdeksänä sitä seuraavana vuotena.

Oman asunnon ostamisessa on monia etuja, ja pidemmällä aikavälillä se on jopa edullisempaa kuin vuokralla asuminen. Omistusasunto kasvattaa myös varallisuutta, kun asumiskustannukset maksetaan vuokran sijaan lainanlyhennyksinä. Kun rahoitusasiat ovat selvillä, voit alkaa etsiä omaa unelmiesi asuntoa meidän kauttamme. Lisää tietoa asunnon ostamisesta löydät ostajan oppaastamme.

Jaa kirjoitus eteenpäin