| Avoinna arkisin klo 9-17

Kodin materiaalien valinta – ekologisuus

11-02-2020

Laattamateriaalit

Laattamateriaaleja käytetään enimmäkseen kylpyhuoneissa, mutta myös esimerkiksi keittiöissä ja eteisissä. Laattamateriaalin valinnassa tulee ottaa huomioon pintatuntuma, tila sekä optimaalinen värivalinta. Huomion arvoista on esimerkiksi paikallinen vesijohtoveden laatu: jos kalkkia on runsaasti, niin tumma värivaihtoehto ei ole ehkä paras tilaan. Laatat voivat tuntua viileiltä, jos kodissa ei ole lattialämmitystä.

Laatat materiaalina ovat kestäviä ja pitkäikäisiä. Esimerkiksi keraamiset laatat valmistetaan usein luonnonmateriaaleista, mikä tekee niistä ekologisia ja helposti hävitettäviä. Laattoja voidaan valmistaa myös kierrätysmateriaaleista, mikä vähentää tuotteen hiilijalanjälkeä. Esimerkiksi Interface valmistaa tälläisiä ekologisia laattoja, jotka ovat hiilineutraaleja.

Luonnonkivimateriaalit

Luonnonkivimateriaaleja voidaan kierrättää ja lopulta niiden hävittäminen on suhteellisen helppoa. Yleisimpiä kodeissa käytettäviä luonnonkivimateriaaleja ovat graniitti, marmori, vuolukivi ja liuskekivet. Näistä erityisesti marmori on haastava ja herkkä materiaali.

Betoni ja sementti

Sementin ja siitä valmistettavan betonin valmistus aiheuttaa useita luonnonmateriaaleja enemmän hiilidioksidipäästöjä. Materiaaleina ne ovat kuitenkin kestäviä ja pitkäikäisiä.

Lattiamateriaalit – puu

Lattiamateriaalin valintaan vaikuttaa alusta ja erityisesti lattiapalkkien etäisyys toisistaan. Puun etu on sen hiottavuus: jos lattia on paksua puuta, voidaan käytönjälkiä hioa moneen otteeseen. Puun ekologisuutta kuvaavat erilaiset sertifikaatit.

Materiaalina puu on ekologinen, sillä se on uusiutuva luonnonvara ja sen kierrätys sekä hävittäminen onnistuu helposti polttamalla. Puun kestävyyttä lisää oikea käsittely sekä pinnoitus esimerkiksi puuöljyllä. Esimerkiksi korkkitammen kuoresta valmistettu korkki on materiaalina luontoystävällinen, sillä sen valmistus ei vaadi puun kaatoa ja sen kierrätys onnistuu
kätevästi. Päästöjä syntyy lähinnä kuljetuksesta: suurin osa korkista tuodaan Välimeren alueelta.

Yksi suosituimmista lattiamateriaaleista on parketti. Parketin kestävyyttä voidaan lisätä erilaisilla pinnoitusmateriaaleilla, jotka estävät esimerkiksi kosteuden pääsyä saumoihin.

Laminaattilattiaan voidaan saada haluttu ilme pintaan painettavalla kuosilla. Laminaatti valmistetaan puukuitulevyistä. Materiaalina laminaatti on parkettia kestävämpi, halvempi sekä helppohoitoisempi. Laminaattilattiaa tulee kuitenkin varjella kosteudelta, sillä muuten lattia voi alkaa kupruilemaan. Laminaatin ekologisuus riippuu valmistajasta.

Tapetit

Tapetteja on tarjolla hyvin laaja valikoima: perinteisiä ja non-woven-tapetteja, paperisia ja kankaisia… Perinteiset paperitapetit ovat hauraita, mutta ympäristöystävällisiä.

Vinyylitapetit ovat kestävämpiä ja jopa pesunkestäviä, mutta ne valmistetaan vähemmän ekologisista materiaaleista: paperi- ja kuitupohjan lisäksi käytettäviä pinnoitusmateriaaleja on esimerkiksi PVC-muovi.

Sisusta harkiten

Sisustuksessa tulisi suosia vastuullisesti valmistettuja tuotteita, joiden elinkaari on pitkä ja ne on tarvittaessa helppo kierrättää tai uusiokäyttää. Sisustustavaroita voi myös ostaa käytettynä, mikä pidentää tuotteen elinkaarta. Hyödyllistä olisi myös pohtia, onko tavara aivan välttämättömän tarpeellinen tai voisiko sen tehdä itse? Netti on täynnä erilaisia DIY-ohjeita, joilla voit sisustaa ekologisesti.

Lue lisää osoitteesta https://www.aurealkv.fi/

Jaa kirjoitus eteenpäin