| Avoinna arkisin klo 9-17

Tiedätkö mitä tarkoittaa LKV tai KED? — Millaisen ammattilaisen tarvitsen?

22-01-2020

Kiinteistönvälitysalan ammattinimikkeitä

 

Laillistettu kiinteistönvälittäjä (LKV)

Kiinteistönvälittäjän pätevyyden voi saada henkilö, joka on suorittanut LKV- eli Laillistettu kiinteistönvälittäjä -kokeen. Koe on kuitenkin luonteeltaan haastava, sillä esimerkiksi vuonna 2015 läpäisyprosentti oli 36%. Tästä syystä koe suoritetaankin yleensä vasta, kun takana on muutamia vuosia kokemusta kiinteistönvälitysalalta.
LKV-pätevyyteen sisältyy LVV-tutkinto. Kiinteistönvälitysliikkeen työntekijöistä vähintään puolella on oltava LKV- tai LVV-koe läpäistynä.

Laillistettu vuokrahuoneiston välittäjä (LVV)

Laillistetun vuokrahuoneiston välittäjän pätevyyden saa, jos on onnistuneesti suorittanut LVV- eli Laillistettu vuokrahuoneiston välittäjä -kokeen.

Auktorisoitu kiinteistöarvioija (AKA)

Auktorisoidun kiinteistöarvioijan tehtävänä on laatia puolueeton arvio kiinteistön arvosta. Auktorisoidun kiinteistöarvioijan palveluja tarvitaan esimerkiksi kiistatilanteissa ja haastavimmissa kiinteistökaupoissa. Auktorisoidun kiinteistöarvioijan pätevyys vaatii AKA-kokeen läpäisyä, arviointitehtäviin soveltuvaa koulutusta sekä 3-5 vuotta työkokemusta. AKA-koe on LKV-kokeen tavoin haastava: vuonna 2017 läpäisyprosentti oli 38%.

Keskuskauppakamarin hyväksymä kiinteistöarvioija (KHK)

Keskuskauppakamarin hyväksymä kiinteistöarvioija on läpäissyt KHK-kokeen ja työskentelee erityistehtävissä, jotka vaativat lain mukaan KHK:n arviointia.

Myyntineuvottelija tai asuntomyyjä

Myyntineuvottelijan tai asuntomyyjän nimikettä käyttävät ammattilaiset eivät ole suorittaneet kiinteistönvälitysalan koulutusta.

 

Kiinteistönvälittäjän koulutus

Kiinteistönvälitys on alana erinomaisen monipuolinen, sillä on laaja kirjo koulutuksia, joiden avulla pääsee kiinni kiinteistönvälitykseen. Alla mainitut koulutukset ovat yleisimpiä, mutta on muitakin reittejä kiinteistönvälitysalalle.

Kiinteistönvälitysalan ammattitutkinto (KiAT)

Kiinteistönvälitysalan ammattitutkinto eli KiAT on näyttötutkinto, eli se suoritetaan näyttämällä vaadittu osaaminen töissä. Kiinteistönvälitysalan ammattitutkinto ei kuitenkaan yksistään oikeuta käyttämään ammattinimikettä kiinteistönvälittäjä, vaan siihen vaaditaan LKV-kokeen läpäisyä. Sittemmin KiAT on korvattu liiketoiminnan erikoisammattitutkinnolla.

Ylempi kiinteistönvälittäjän tutkinto (YKT)

Ylemmän kiinteistönvälittäjän tutkinnon voi suorittaa, kun on toiminut vähintään neljä vuotta kiinteistönvälitysalalla ja on läpäissyt Laillistettu kiinteistönvälittäjä- eli LKV-kokeen onnistuneesti.

Johtamisen erikoisammattitutkinto (JET)

Johtamisen erikoisammattitutkinto eli JET on suunnattu henkilöille, joilla on käytännön osaamista johtamisesta. Johtamisen erikoisammattitutkinto syventää tietämystä ja osaamista johtamisesta sekä työyhteisön monipuolisesta kehittämisestä. Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto on korvannut JETin 1.1.2019 alkaen.

 

Tutustu Aurean asuntoihin: Ostamassa

 

Jaa kirjoitus eteenpäin