| Avoinna arkisin klo 9-17

Kotipiha kauniiksi, osa 1: pihasuunnittelu

09-08-2016

Suunnittele ja inspiroidu

Viihtyisän pihan edellytys on huolellinen suunnittelu. Pihasuunnittelussa voi hyödyntää ammattilaisen osaamista, mutta lumoavan kauniin pihan aikaansaaminen voi onnistua alusta loppuun myös omin voimin, eikä suurta rahallista panostusta välttämättä tarvita. Inspiraatiota voit etsiä esimerkiksi piha ja puutarha -aiheisista lehdistä ja blogeista tai kysyä vinkkejä ystäviltäsi, joiden piha miellyttää omaa silmääsi.

Parhaimpaan lopputulokseen päästään, kun pihan suunnittelussa otetaan lähtökohdaksi perheenjäsenten omat tarpeet ja toiveet. Myös pihan ominaispiirteet on tärkeää ottaa huomioon, sillä ne asettavat kehykset kaiken muun suunnittelulle. Minkä kokoinen tontti on? Onko piha valoisa vai varjoisa? Ovatko naapurit lähellä?

Ominaispiirteiden arvioimiseen kuuluu myös pihan maaperän tunteminen. Millainen pohja tontilla on, ja mitkä kasvit ovat sopeutuneet juuri kyseiselle maaperälle? Pohdi näitä kysymyksiä ja suunnittele pihan somistus sen mukaisesti. Suunnittelua helpottaa, jos otat avuksesi kynän ja paperia. Hahmottele piha paperille, johon merkitset myös kaikki tontilla sijaitsevat rakennukset, pihakäytävät ja pihapuut. Kun piirros on valmis, voit alkaa sommitella paperille erilaisia somistusratkaisuja.

Pihasuunnittelu

Ryhmittele ja hyödynnä luonnonmateriaaleja

Viihtyisä piha on hallittu kokonaisuus. Jos pihan hahmottaminen kokonaisuudessaan tuntuu hankalalta, voit kokeilla ottaa pihasta valokuvia ja tarkastella muutoskohteita sitä kautta. Usein kuvien kautta on helpompi tarkastella kohdetta kokonaisuutena.

Usein yksittäisiä istutuksia ja asetelmia parempi ratkaisu on somisteiden ryhmittely. Pensaita ja muita istutuksia ei kannata asettaa yksitellen sinne tänne, vaan sommitella ne mieluummin muutaman kasvin ryhmiksi. Ryhmäistutusten suunnittelussa voit pohtia esimerkiksi kasvien korkeutta ja leveyttä sekä kukkimisajankohtaa ja kukkien väriä. Ryhmittelyä kannattaa harrastaa myös kivetysten ja pihan muiden koristelujen suhteen. Erilaiset muodot ja tekstuurit korostavat toisiaan ja saavat aikaan mielenkiintoisen kokonaisuuden. Kivet, kannot ja hiekka ovat hyviä esimerkkejä edullisista luonnonmateriaaleista, joita pihan somistamisessa voi hyödyntää.

Pihasuunnittelu

Kylvä ja istuta myös syksyllä

Kasvillisuus on olennainen osa pihasuunnittelua. Usein ajatellaan, että kevät on ainoa mahdollinen aika puutarhan kylvötöihin, mutta tosiasiassa pihalla ja puutarhassa voi tehdä paljon myös syksyllä. Usein syksy onkin oivallista istutusaikaa, sillä tällöin maaperä on sopivan kosteaa. Sipulikasvien paras istutusaika koittaa vasta loppusyksyllä, sillä kukkasipulien vaatima kylmäkäsittely onnistuu luonnollisesti talven aikana, ja keväällä kasvit ovat valmiita ilahduttamaan kukkaloistollaan.

Moni pitää perennoista niiden helppohoitoisuuden ja monipuolisuuden vuoksi. Syksy on oivallista aikaa myös perennojen jakamiselle. Monet perennalajikkeet kaipaavat uudelleenjakamista muutaman vuoden välein, ja syksyllä jaetut perennat kukkivat runsaasti jälleen seuraavana kesänä. Jos haaveilet uudesta, hyvinvoivasta nurmikosta, voit aloittaa maanparannuksen jo syksyllä kalkitsemalla ja lannoittamalla nurmen erityisellä syyslannoitteella. Nopeampaa ratkaisua kaipaavalle sopii mainiosti valmis siirtonurmikko.

Omaa kotipihaa etsimässä?

Selaa vapaita asuntojamme täältä! 

 

Lue lisää aiheesta:

Kotipiha kauniiksi, osa 2: tunnelmallinen syyspiha

Viihtyisä piha kruunaa kodin

Muuttaisinko omakotitaloon?

Jaa kirjoitus eteenpäin