| Avoinna arkisin klo 9-17

Näin vältät virheet asuntonäyttöön valmistautuessa

02-08-2016

1.      Älä liioittele hajusteissa

Kun leivon ennen esittelyä pellillisen korvapuusteja, tuon kotiin vahvasti tuoksuvia kukkia ja sytytän tuoksukynttilöitä ympäri asuntoa, vastustamaton tuoksu houkuttelee ostajia jättämään ostotarjouksen, eikö niin? No, ei välttämättä näinkään. On toki totta, että vastaleivottujen lämpimäisten tuoksu voi lisätä kodikkuuden tunnetta, mutta liika on liikaa myös kodin tuoksujen suhteen. Kovin voimakas tuoksumeri voi nimittäin pahimmillaan herättää ostajan epäilyksen siitä, että yrität peitellä asunnon ikävää ominaishajua, vaikka itse olisitkin liikkeellä täysin puhtaat jauhot pussissa.

Kaikkein paras vaihtoehto asuntonäytössä on, että kodissa vallitseva tuoksu on mahdollisimman neutraali ja raikas. Puhtaan tuoksun saat tuulettamalla asunnon kunnolla ennen asuntonäyttöä ja välttelemällä voimakkaita hajuja, kuten vahvasti tuoksuvia ruokia tai erilaisia hajusteita. Samalla varmistat, että kotisi on kutsuva myös niille ostajaehdokkaille, jotka kärsivät tuoksuyliherkkyydestä tai saavat voimakkaista tuoksuista herkästi migreenin.

2.      Älä peittele vikoja

Luonnollisesti asunnon myyjä haluaa, että asunto on esittelyhetkellä edustavimmillaan. Erilaiset stailaukset ja pikku pintaremontit ovat yleistyneet, ja asunnon edustavaan ulkonäköön ollaan valmiita satsaamaan aiempaa enemmän aikaa ja rahaa. Asunnon stailauksessa voidaan hyödyntää ammattilaisen apua, mutta myös omatoimisella somistamisella voidaan päästä pitkälle.

Kun valmistaudut asuntoesittelyyn, pidä kuitenkin mielessä, että stailauksen tarkoitus ei ole asunnon vikojen tai puutteiden peittely, vaan nimenomaan kodin parhaiden puolien korostaminen. Lisää vinkkejä asunnon omatoimiseen stailaamiseen voit lukea aiemmista artikkeleistamme.

3.      Älä jätä tavaroita lojumaan

Elämän jäljet saavat näkyä kodissa, eikä asuntoa suinkaan tarvitse tyhjentää kokonaan tavaroista näytön ajaksi. Kannattaa kuitenkin huomioida, että mitä enemmän ostajaehdokas näkee sinun tavaroitasi, sitä vähemmän hän voi kuvitella omia tavaroitaan asuntoon – ja sitä vähemmän hän voi ajatella itseään asunnon omistajana. Siksi enimpiä henkilökohtaisia tavaroita kannattaa siistiä näytön ajaksi sivummalle.

Kosmetiikkavälineet ja hygieniatarvikkeet kannattaa raivata kylpyhuoneesta, siistiä eteisessä lojuvat kengät kaappiin ja kerätä enimmät lasten lelut pois lattioilta ja pihalta. Tärkeintä on, että ostaja pystyy näkemään mahdollisimman paljon asunnon pintoja: kärjistettynä voidaan sanoa, ettei ostaja niinkään katso seinälle ripustettua hääkuvaa, vaan nimenomaan seinää kuvan takana.

4.      Älä laiminlyö siivousta

Viimeisenä seuraa asuntonäyttöön valmistautumisen tärkein asia eli huolellinen siivoaminen. Asuntonäytössä aistihavainnoilla ja niiden herättämillä mielikuvilla on tärkeä merkitys, ja varmasti jokainen ostajaehdokas toivoisi tulevan kotinsa olevan puhdas, raikas ja siisti. Siisti koti herättää positiivisia tuntemuksia ja jättää mukavan mielikuvan itse kohteesta.

Perussiivouksen lisäksi ennen asuntonäyttöä kannattaa käydä koti perusteellisesti läpi ja etsiä mahdollisia seikkoja, joihin ostajat voisivat kiinnittää huomionsa. Erityisen tärkeää on huolehtia WC:n, kylpyhuoneen ja keittiön siisteydestä, sillä nämä huoneet tarkastetaan usein kaikkein tarkimmin. Jos ikkunoiden pesusta on vierähtänyt aikaa, niiden peseminen kirkastaa asunnon yleisilmettä yllättävän paljon. Vaihda vielä lopuksi kylpyhuoneeseen puhtaat pyyhkeet, avaa verhot, petaa sängyt ja laita keittiön pöydälle maljakkoon kauniita, tuoreita kukkia. Esittely voi alkaa!

 

Aurea LKV

 

Lue lisää aiheesta:

Miten valmistelen kodin asuntoesittelyä varten? Osa 1

Miten valmistelen kodin asuntoesittelyä varten? Osa 2

Täytyykö myytävän kodin olla valkoinen?

 

Jaa kirjoitus eteenpäin