| Avoinna arkisin klo 9-17

Kotipiha kauniiksi, osa 2: tunnelmallinen syyspiha

16-08-2016

Vaihda kasvit sesongin mukaisiksi

Kauneimmatkin pionit ja hehkuvimmat hortensiat kukkivat rajallisen ajan, jonka jälkeen niille täytyy vähitellen heittää hyvästit. Onneksi puutarhojen valikoimissa on myös monia sellaisia kukkia, jotka kukkivat kauniisti pitkälle syksyyn ja kestävät jopa pienen pakkasen puraisun. Kokeilemisen arvoisia ovat esimerkiksi krysanteemit, asterit, syklaamit, katkerot ja erilaiset koristekaalit.

Varsin tyypillisiä syksyn kasveja ovat kellokanervat ja callunat, joita myydään monen kokoisina ja värisinä. Kanervakasvit ovat helppohoitoisia ja erittäin kestäviä, ja ne sopivat mainiosti erilaisiin asetelmiin esimerkiksi havukasvien kanssa. Kanervat viihtyvät mainiosti myös terassilla tai parvekkeen suojissa. Asettele kanervat ruukkuun tai pajukoriin, lisää joukkoon muutama havunoksa, käpyjä ja värikkäitä syksyn lehtiä – ja syksyinen kukka-asetelma on valmis!

  pihasuunnittelu_kasvit

Korosta ja tunnelmoi valaisimien avulla

Pimenevät illat kaipaavat seurakseen valoa. Nykyään tavaratalojen valikoimissa on runsaasti erilaisia valaisinratkaisuja pihalle ja puutarhaan, ja valaisimia löytyy niin modernin tyylin ystäville kuin perinteisemmistä pihalyhdyistä pitäville. Tärkeimpiä valaistuksen kohteita ovat paikat, joissa liikutaan, kuten pihakäytävät ja polut.

Liiketunnistimien avulla valot syttyvät vain tarvittaessa, mikä tuo turvaa ja säästää energiaa. Kauniiseen ja ympäristöystävälliseen pihavalaistukseen soveltuvat mainiosti esimerkiksi aurinkoenergialla toimivat valaisimet, jotka kytkeytyvät päälle automaattisesti hämärän tultua. Valaisimia asetellessa kannattaa toki ottaa huomioon myös naapurit, mikäli he asuvat lähellä: naapurin olohuoneen ikkunaa kohti suunnattu liiketunnistin tai muu kirkas valo tuskin ilahduttaa naapuria hämärinä syysiltoina.

pihasuunnittelu_valaistus

Seinävalaisimien avulla voidaan samalla korostaa kiinteistön kaunista julkisivua, ja erilaisilla kohdevaloilla pihan parhaimmat puolet saadaan tuotua esiin myös hämärän aikaan. Pihalla sijaitsevan suuren kivenlohkareen, komean pihapuun tai vaikka patsaan voi valaista alhaalta päin, jolloin kohteen piirteet korostuvat upeasti pimeyttä vasten.

Kiinteästi asennettujen valaisimien lisäksi pihan viihtyisyyttä voi lisätä myös monenlaisilla valosarjoilla. Pallovalosarjat tai pienet lyhdyt tuovat terassille viihtyisän huvilatunnelman, ja lyhtyjä voi asetella myös ympäri pihaa, kunhan turvallisuusasiat ovat kunnossa ja valot ulkokäyttöön tarkoitettuja. Ripusta terassille värikkäitä paperilyhtyjä, viritä kattoon valosarjat, sytytä pöydälle muutama kynttilä ja kutsu ystävät koolle vaikka rapujuhlien merkeissä!

Hyödynnä arjen kauneutta

Pihan kaunistusprojektin ei välttämättä tarvitse merkitä suurta rahanmenoa. Monet arkiselta tuntuvat esineet ovat muotoilultaan kauniita ja koristeellisia, kun niitä vain osaa katsoa sillä silmällä.

wagon-wheel-1486065_1280

Käyttöesineissä ruoste ei ole tervetullut vieras, mutta pihan koristeisiin ruoste tuo oman, rouhean romanttisen säväyksensä. Myös ajan patinoimat puupinnat voivat oikeassa paikassa olla todellisia katseenvangitsijoita. Somasti ruostunut rautaportti, käytöstä poistettu kastelukannu tai vaikka harmaaksi haalistunut puupenkki tuovat pihalle tunnelmaa ja korostavat samalla syksyistä väripalettia. Pihan koristelussa vain mielikuvitus on rajana, ja rohkeasti ideoimalla syntyvät usein upeimmat lopputulokset. Sitten vain kokeilemaan!

 

Kotiunelmia ja unelmakoteja –

Selaa vapaita asuntojamme täältä! 

 

Lue lisää aiheesta:

Kotipiha kauniiksi, osa 1: pihasuunnittelu

Viihtyisä piha kruunaa kodin

Muuttaisinko omakotitaloon?

Jaa kirjoitus eteenpäin