| Avoinna arkisin klo 9-17

Myyjän ja ostajan vastuut asuntokaupassa

18-02-2015

Myyjä, muista tiedonantovelvollisuus

Myyjällä on asuntoon liittyen täysi tiedonantovelvollisuus, minkä mukaan myyjän tulee välittää rehellisesti tieto kaikista asuntoon liittyvistä virheistä ja puutteista asunnon ostajalle sekä pysyttävä kaikessa antamassaan tiedossa totuudessa. Normaalissa tapauksessa myyjän vastuu loppuu asuntokauppalain mukaan asunto-osakkeissa kahden ja kiinteistössä viiden vuoden jälkeen kaupanteosta. On tavallista, että vastuiden vuoksi juuri myyjä haluaa jälkiseuraamusten välttämiseksi teettää asuntoon teknisiä selvityksiä, kuten kuntotarkastuksen ja kosteusmittauksen. Myyjän kannalta on viisasta kirjata kaikki asunnon tiedossa olevat viat kauppakirjaan. Lähtökohtaisesti ostajalla ei ole oikeutta vaatia korvausta kauppakirjassa mainituista vioista.

Ostajan tehtäviin kuuluu selonottovelvollisuus

Asunnon ostajalla on puolestaan velvollisuus tarkastaa asunto huolellisesti ja todeta kaikki näkyvissä olevat asunnon viat ja puutteet. Ostajan ei kuitenkaan tarvitse tarkistaa, onko myyjän välittämä tieto totuudenmukaista. Lisäksi ostajan ei tarvitse selvittää asioita, mitkä vaativat poikkeavia teknisiä toimia.

Riitatilanteet ratkaistaan tavanomaisesti hinnanalennuksella, mikä voi tuntua myyjästä raskaalta.

Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä on paras turva välttyä asuntokaupan jälkiseuraamuksilta. Vaikka varsinainen vastuu onkin kaupan varsinaisilla osapuolilla, hyvä välittäjä pitää huolen, että kaikki ostopäätökseen vaikuttava tieto on annettu ostajalle tiedoksi vastuullisesti. Lisäksi välittäjä auttaa osapuolista riippumattomien teknisten selvitysten kanssa ja käyttää kaiken asiantuntijuutensa selvittääkseen asunnon korjaustarpeet vuosiksi eteenpäin.

Jätä asuntokauppa osaaviin käsiin! – www.aurealkv.fi

Jaa kirjoitus eteenpäin