| Avoinna arkisin klo 9-17

Neljä seikkaa, jotka määräävät asunnon hinnan

02-02-2016

1. Asunnon yleiset piirteet

Luonnollisesti asunnon hintaan vaikuttavat sellaiset seikat kuten asunnon tyyppi, koko ja ikä. Omakotitaloa ja kerrostaloa arvioidaan omilla kriteereillään, ja uudiskohteen hinta määräytyy eri tavalla kuin talon, jossa on asuttu vuosien tai vuosikymmenien ajan. Erityisesti omakotitaloissa asunnon hintaan voi vaikuttaa myös lämmitysjärjestelmä. Lisää lämmitysjärjestelmistä voit lukea täältä.

2. Sijainti

Toinen asunnon hinta-arvioon vaikuttava tekijä on sijainti. Sijaitseeko kohde ydinkeskustassa, uudella omakotialueella vai maaseudun rauhassa? Millaiset palvelut lähialueella on? Onko kohteeseen hyvät kulkuyhteydet, toimiiko julkinen liikenne? Nämä kysymykset ovat hinnan arvioinnin kannalta tärkeitä, sillä ne vaikuttavat suoraan siihen, kuinka kiinnostavalta asunto ostajien silmissä näyttää.

3. Yleinen hintataso

Kun kiinteistönvälittäjä määrittelee asunnollesi hintaa, hän tutkii tarkasti, millaisia ovat samalla alueella toteutuneet kauppahinnat. Tätä varten välittäjällä on käytössään tilastoja, joista hän näkee täsmälliset tiedot alueen vastaavien kohteiden todellisista hinnoista. Myös asuntomarkkinoiden yleinen tilanne vaikuttaa hintaan, mutta sitäkin tärkeämpää on tarkastella myyntikohdetta yksilönä, sijainti ja ominaispiirteet huomioiden. Joillakin alueilla asuntojen kysyntä saattaa olla hyvinkin suurta, vaikka maanlaajuinen markkinatilanne näyttäisi hiljaisemmalta.

4. Kunto

Asunnon hintaan oleellisesti vaikuttava tekijä on asunnon kunto. Vasta tehdyt remontit tai tuleva remontin tarve voivat muuttaa asunnon arvoa suuntaan tai toiseen. Lisäksi asunto-osakkeiden kohdalla hinnan muodostumiseen vaikuttaa myös taloyhtiön kunto. Nämä asiat on usein paras havainnoida paikan päällä, mitä varten kiinteistönvälittäjä tulee mielellään luoksesi maksuttomalle arviokäynnille. Arviokäynti ei vielä sido mihinkään, vaan sen tarkoituksena on tarjota sinulle täsmällistä tietoa asuntosi hintatasosta, myyntinäkymistä sekä yleisestä markkinatilanteesta.

Jaa kirjoitus eteenpäin