| Avoinna arkisin klo 9-17

Vinkkejä mukavampaan lämmityskauteen

26-01-2016

Tunne lämmitysjärjestelmäsi!

Jokaisella lämmitysjärjestelmällä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Oman kodin lämmitysjärjestelmä kannattaa tuntea, sillä näin voit varmistaa, että hyödynnät varmasti lämmitysjärjestelmää tehokkaasti. Lämmitysjärjestelmän osien ja ilmanvaihdon toimivuus kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja huoltaa tarvittaessa, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin.

Etenkin monessa sähkölämmitteisessä talossa käytetään lisäjärjestelmänä ilmalämpöpumppua. Ilmalämpöpumpun käyttö kannattaa opetella huolellisesti, jotta siitä on varmasti paras mahdollinen hyöty kodin lämmityksessä. Ilmalämpöpumpuissa on eroja, ja toiset ilmalämpöpumput lakkaavat toimimasta tehokkaasti kaikkein kireimmillä pakkasilla. Mahdolliset pakkasrajat selviävät helpoimmin ilmalämpöpumpun käyttöohjeista.

Eristä ja tiivistä

Hyvin lämpöeristetty koti säästää energiaa. Useimmissa uusissa omakotitaloissa tehokkaaseen lämmöneristykseen on kiinnitetty huomiota jo rakennusvaiheessa, mutta erityisesti iäkkäämmissä kohteissa lisälämmöneristys voi olla paikallaan.

Jos ikkunoista tai niiden karmeista vetää, menee lämpöä enemmän hukkaan. Kaikkein energiatehokkaimmissa ikkunoissa voi olla jopa neljä lasia ja erityinen selektiivipinnoite, joka vähentää lasien välistä lämpösäteilyä ja eristää siten tehokkaammin. Ikkunoiden energiatehokkuuden mittaamiseenkin on olemassa oma, vapaaehtoinen luokituksensa, joka ulottuu rakennuksen energiatodistusluokituksen tavoin A:sta G:hen.

Huolehdi ilmankosteudesta

Kun pakkanen paukkuu ja sisällä lämmitysjärjestelmä pöhisee täydellä teholla, on seurauksena tavallisesti sisäilman kuivuminen. Kuiva sisäilma voi aiheuttaa ongelmia astmaatikoille ja allergikoille, ja monelle terveellekin kuiva ilma voi tuntua hankalalta hengittää. Optimaalisin sisäilman kosteus sekä ihmisten että rakennuksen kannalta on noin 25–45%.

Jos pakkaset jatkuvat pitkään ja kosteusprosentti pysyttelee selvästi alhaisena, saattaa sisälämpötilan alentaminen asteella tai parilla parantaa kosteusprosenttia. Mikäli lämpötilan alentamisestakaan ei ole apua, voi ilmankostuttimen hankkiminen olla hyvä ratkaisu. Huoneiston ilmankosteutta voidaan tarkkailla helposti luotettavan kosteusmittarin avulla.

Jaa kirjoitus eteenpäin