| Avoinna arkisin klo 9-17

Omakotitalosta kerros- tai rivitaloon?

12-01-2016

Mitä omakotitalosta muuttavan kannattaa muistaa

Jos edellisestä kerrostalossa tai rivitalossa asumisesta on ehtinyt vierähtää jo hyvä tovi, voi omakotiasujan olla tarpeellista palauttaa mieleen muutama asia, joita yhtiömuotoiseen asumiseen liittyy.

Yhteen hiileen puhaltaminen on yhtiömuotoisen asumisen perusta. Omakotitaloasuja on tottunut päättämään yksin oman kotinsa asioista, mutta asunto-osakeyhtiössä päätöksenteossa vallitsee demokratia. Remonteista, vastuunjaosta ja yhteisistä pelisäännöistä päätetään yhdessä, enemmistön mielipiteen mukaisesti.

Naapurit on toki otettava huomioon omakotitalossakin, mutta kerros- tai rivitalossa naapurit ovat vielä lähempänä. Hiljaisuuden aikana on vältettävä melua, mikä voi tuoda muutoksia omiin rutiineihin etenkin, jos sattuu olemaan yökyöpeli tai vaihtoehtoisesti erittäin aamuvirkku. Taloyhtiössä on myös kohteliasta ilmoittaa naapureille etukäteen, mikäli suunnitteilla on esimerkiksi keittiöremontti, kodin pintamateriaalien uusiminen tai muu uudistus, joka voi aiheuttaa melua.

Huolettomasti taloyhtiössä

Asumisen helppous on ehdottomasti yksi tärkeimmistä seikoista, joka vetää puoleensa monia omakotitalosta kerrostaloon tai rivitaloon muuttavia. Sen lisäksi, että palvelut ovat usein lähempänä kuin omakotiasujalla, on taloyhtiön asukkaalla usein huomattavasti vähemmän vastuuta pihatöistä ja kodin huollosta. Kerrostalossa pihan hoitamisesta vastaa kiinteistönhuolto, ja rivitalossa yhteiset tilat hoidetaan joko yhdessä tai kiinteistönhuoltoa käyttäen.

Vaihtamassa omakotitalosta asunto-osakkeeseen? Tehdään yhdessä unelmat kodiksi!

Jaa kirjoitus eteenpäin