| Avoinna arkisin klo 9-17

Omistusasunto – Mitä etua on omistaa oma asunto?

19-03-2019

Omistusasunto kartuttaa omaisuuttasi

Yksi tärkeimmistä omistusasumista puoltavista seikoista on oman omaisuuden kartuttaminen. Asuminen aiheuttaa aina jonkinlaisia kuluja. Omistusasunnosta maksat yleensä lainanlyhennystä ja asunto-osakkeen kohdalla myös yhtiövastiketta. Vuokra-asunnosta maksat puolestaan vuokraa.

Maksamalla oman asuntosi lainanlyhennystä kartutat kuitenkin omaa omaisuuttasi. Kun olet maksanut lainan, jää sinulle kokonaan omistamasi asuntosi osaksi omaisuuttasi. Vuokraa maksamalla maksat vain asunnon käyttöoikeudesta ja maksat itseasiassa vuokranantajasi omaisuuden karttumisesta.

Riippuen alueen hintatasosta ja vuokrien tasosta, omistusasunnon lainanlyhennys ja vastikkeen maksu voi myös olla jopa edullisempaa kuin vuokran maksaminen.

Omistusasunnolla on myös mahdollisuus kartuttaa omaisuutta muulla tavalla. Omistusasunnon vuokraus on hyvä tapa tienata ja asuntoa voi käyttää myös vakuutena sijoituslainoissa.

Omistusasunto tuo turvaa ja vakautta

Omistusasuntoon on tarkoitus yleensä sitoutua pidemmäksi aikaa. Asunnon omistaminen tuo näin vakautta ja pysyvyyttä elämään. Sinun ei tarvitse koskaan pelätä, että omistaja myy asuntosi ja joudut muuttamaan, kuten vuokralaisena toisinaan voi käydä.

Omistusasunto tuo turvaa myös vaihtuvissa elämäntilanteissa. Esimerkiksi työpaikan menettäessä kodin omistajalla on turvassa varallisuutta. Samoin eläkkeelle jäädessä, oma koti antaa vakautta ja turvaa.

Omistusasuminen sopii jo lähtökohtaisesti parhaiten silloin, kun elämässä on vakaa tilanne, pysyvä työpaikka ja vakaat tulot sekä hieman varallisuutta jo säästössä. Vuokra-asuminen on sopivinta esimerkiksi opiskelijalle, jolla ei ole vakaita tuloja ja elämäntilanne saattaa muuttua äkillisesti paikkakunnan vaihdoksen vuoksi.

Omistusasunto tuo vapautta ja vastuuta

Omistusasunnon omistamiseen liittyy monia vastuita, mutta se tarjoaa myös vapautta. Kodin omistajana olet usein yksin vastuussa muun muassa vakuutuksista, remontoinnin kustannuksista ja asumisen muista kuluista, kuten vesi-, sähkö-, lämmitys- ja jätemaksuista. Tosin asunto-osakkeen omistajana jotkin vastuut on jaettu taloyhtiön kanssa.

Remontit ovat yksi suurimmista vastuista. Omistusasunnossa suuret remontit ovat omalla vastuullasi. Joudut itse myös uusimaan rikkoutuneet kodinkoneet. Vahinkojen varalta on tärkeää muistaa kodin vakuutukset. Omakotitalon omistajan on varauduttava laajemmilla vakuutuksilla kuin asunto-osakkeen omistajan.

Vastuiden tasapainoksi omistusasuminen tarjoaa kuitenkin vapautta. Voit esimerkiksi remontoida kotiasi mielesi mukaan. Asunto-osakkeessa tosin remonttien kohdalla on joitain rajoituksia ja niistä tulee ilmoittaa taloyhtiölle.

Voit myös itse päättää, kuinka kauan kodissasi asut, kun taas vuokra-asumiseen voi liittyä määräaikaisuutta. Tarvittaessa voit myös vuokrata omistusasuntosi, jos haluat vaikka muuttaa työn perässä toiselle paikkakunnalle tai ulkomaille. Vuokratessa asuntoasi, se kartuttaa edelleen omaisuuttasi.

Omistusasunnon asumiskustannuksiin voi vaikuttaa jonkin verran itsekin. Lainan kuukausierät on neuvoteltavissa ja asuntolainaa hakiessa on syytä pyytää useita tarjouksia ja vertailla lainaehtoja. Tarvittaessa pankin kanssa voi neuvotella lyhennysvapaista kuukausista, jolloin maksat vain asuntolainan korot. Vuokralaisena vastaavaa neuvotteluvaraa harvoin on.

Lue lisää:

Omistusasunnon remointointi

Omistusasunnon vakuutukset – millainen kotivakuutus minulla tulisi olla?

Ensiasunnon ostajan muistilista

Jaa kirjoitus eteenpäin