| Avoinna arkisin klo 9-17

Ostaisinko uudiskohteen?

30-08-2016

Ensin ennakoidaan, sitten rakennetaan

Uudiskohteen hankkiminen on hieman erilaista verrattuna käytetyn asunnon ostamiseen. Tavallisesti uudiskohteisiin tehdään ennakkovaraukset jo suunnitteluvaiheessa eli ennen kuin asuntoa on ryhdytty varsinaisesti rakentamaan. Nämä ennakkovaraukset eivät ole vielä sitovia, vaan niiden avulla on tarkoitus selvittää kohteen kysyntää.

Ennakkovarauksien tekemisessä kannattaa olla nopea, sillä kiinnostavimmat myyntikohteet viedään usein käsistä heti, kun markkinointi alkaa. Toisaalta ei kannata vielä lannistua, vaikket onnistunutkaan nappaamaan unelmiesi asuntoa, vaan päädyit jonotuslistalle. Usein asunnon voi nimittäin saada myös varasijoilta, sillä osa uudiskohteen varanneista voi tullakin toisiin ajatuksiin esimerkiksi löydettyään toiveitaan vastaavan asunnon jo valmiiina. Varauksien yhteydessä maksetaan varausmaksu, joka palautetaan, mikäli ostaja päättääkin luopua varauksesta.

Ennakkomarkkinoinnin jälkeen alkaa kohteen rakennusvaihe. Tavallisimmin uudiskohteena myytävät asunnot ovat niin sanottuja RS-asuntoja, mikä tarkoittaa, että asunto-osakeyhtiö kuuluu asuntokauppalaissa säädetyn rakentamisvaiheen suojajärjestelmän piiriin. RS-järjestelmän tarkoituksena on suojata ostajaa myös silloin, jos kohteen rakennusvaiheessa ilmenisi ongelmia.

Kuunarin Smartti-uudiskohde
Kuunarin Smartti-uudiskohteissa yhdistyvät fiksu koti ja järkevä hinta. (2h+kt 49m2 Toppilansalmen Smartti)

Kun uusi kotisi rakentuu…

Varsinainen asuntokauppa tehdään yleensä kohteen rakennusvaiheessa. Kauppa tehdään aina kirjallisena, ja omistusoikeutesi asunto-osakkeisiin alkaa siinä vaiheessa, kun olet maksanut asunnon kauppahinnan. Uudiskohteen kaupassa tulee ottaa huomioon, että kauppahinta ja velaton hinta poikkeavat toisistaan.

Kauppakirjoista käy ilmi myös kohteen arvioitu valmistumisaika. Uudiskohteen ostajalta vaaditaan aimo annos kärsivällisyyttä, sillä vaikka uuteen kotiin olisi mukava päästä muuttamaan heti, aikaa ennakkovarauksesta muuttopäivään voi vierähtää vuosi tai ylikin. Onneksi sinulla on tällä välin rutkasti aikaa suunnitella tulevan kotisi sisustusta – ja mikä parasta, pääset itse vaikuttamaan siihen, miltä tuleva kotisi näyttää.

Pintamateriaaleissa riittää valinnanvaraa

Yksi uudiskohteiden parhaista puolista on, että voit itse päättää rakennusvaiheessa olevan asuntosi pintamateriaaleista. Kohteesta riippuen voit päästä valitsemaan esimerkiksi mieleisesi kaakelit, keittiön kaappien ovet ja seinämaalit valmiista vaihtoehdoista. Pintamateriaalien valintojen lisäksi asuntoon voi usein teettää tilauksesta lisä- ja muutostöitä erillistä maksua vastaan. Lisä- ja muutostöiden teettäminen onnistuu aina sitä todennäköisemmin, mitä aikaisemmassa vaiheessa olet liikkeellä. Lähes valmiiseen kotiin muutoksien tekeminen voi olla huomattavasti haastavampaa.

Toppilansalmen Smartti-uudiskohde
Uudiskohteissa sinä sanelet sisustuksen. (Kuva 1h+kt 29m2 Toppilansalmen Smartti-kodista)

Avaimet käteen ja muuttamaan!

Kun muuttopäivä lähestyy, on tulevalla asukkaalla oikeus käydä vielä tutustumassa uuteen kotiinsa. Tässä muuttotarkastuksessa ostaja voi vielä kirjata erilliseen lomakkeeseen asunnon mahdolliset puutteet tai korjaustarpeet, jotka pyritään korjaamaan ennen muuttoa.

Kun muuttotarkastus on tehty, kohde on saanut rakennusvalvojan hyväksynnän ja olet maksanut viimeisetkin erät kauppahinnasta, saat avaimet uuteen kotiisi. Noin vuoden kuluttua asunnossa suoritetaan vielä vuositarkastus, jossa kartoitetaan asunnossa mahdollisesti ilmenneitä tai havaittuja virheitä.

Etsitään sinulle yhdessä unelmiesi koti!

Selaa asuntotarjontaamme täältä.

Lue lisää:

Miten asunnon vaihto kannattaa järjestää?

Ota nämä asiat huomioon ennen ostopäätöstä! Muistilista asunnon ostajalle

Miten asuinalue kannattaa valita?

Jaa kirjoitus eteenpäin