| Avoinna arkisin klo 9-17

Ostotarjous – miten toimin parhaiten tehdessäni ostotarjouksen?

17-05-2019

Mitä ostotarjous tarkoittaa?

Ostotarjous on sitova tarjous ostaa myynnissä oleva kohde. Tarjous tehdään tyypillisesti sen jälkeen, kun kohteeseen on tutustuttu asuntonäytössä ja kohteen tietoihin on perehdytty eri asiakirjoista.

Kiinteistönvälittäjä auttaa laatimaan kirjallisen ostotarjouksen. Tarjouksesta tulee käydä ilmi kaikki kauppaan liittyvät ehdot sekä tarjouksen voimassaoloaika.

Ostotarjous voi olla myös ehdollinen. Tarjouksessa tulee tällöin selkeästi ilmoittaa purkavat ehdot, joiden toteutumisen myötä tarjous ei ole enää voimassa. Ehdollisuus voi esimerkiksi liittyä asunnon rahoitukseen, ostaja voi esimerkiksi haluta myydä nykyisen kotinsa ennen kuin tarjous on sitova.

Lue lisää ostotarjouksesta artikkelistamme: Käsitteet haltuun: mikä on ostotarjous?

Ole nopea ostotarjouksen kanssa!

Ostotarjouksen tekeminen on osaltaan taitolaji. Asunnoista on usein kilpailua ja myyjä on se, joka tekee päätöksen tarjouksen hyväksymisestä. Kannattaa siksi pitää mielessä muutama vinkki tehokkaaseen ostotarjoukseen.

Ensinnäkin tarjouksen kanssa kannattaa olla nopea. Kun löydät kiinnostavan asunnon, pyri pääsemään asuntoesittelyyn mahdollisimman aikaisin. Voit pyytää yksityisnäyttöä jo ennen ensimmäistä julkista esittelyä.

Valmistaudu jo ennen asuntonäyttöä. Pyydä ja lue asunnon asiakirjat etukäteen. Soita kiinteistönvälittäjälle ja kysy kohteesta. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä myös kohteen isännöitsijään. Tutustu myös asuinalueeseen ja muihin oleellisiin seikkoihin ajoissa.

Kun olet hyvin valmistautunut ja ajoissa esittelyssä, voit tehdä päätöksen ostotarjouksesta helpommin ja tehdä ostotarjouksen nopeasti, mahdollisesti ennen kilpailijoita.

Ehdollinen ostotarjous voi heikentää asemaasi

Ostotarjous on paras tehdä ilman ehtoja, mikäli tämä on mahdollista. Ei kuitenkaan kannata tehdä tarjousta, joka ei itsestä tunnu mukavalta. Jos ostotarjouksessasi on ehtoja, jatkaa myyjä todennäköisesti kohteen myyntiä niin kauan, kunnes ehto poistuu. Tämä avaa ovet kilpailulle.

Ostotarjouksen ehdot liittyvät usein rahoitukseen. Hanki ennalta hyväksytty laina pankilta välttääksesi ehdot. Ehdot voivat liittyä myös esimerkiksi myyntikohteen kuntotarkastukseen. Mieti tarkkaan tarvitseeko ehtoja. Esimerkiksi kuntotarkastus muutaman vuoden ikäiseen kohteeseen voi olla turha.

Pidä kiinni määräajoista

Kun kohteesta on kilpailua, ei kannata erehtyä turhaan taktikointiin ja kikkailuun ostotarjouksen kanssa. Mikäli myyjä asettaa takarajan ostotarjouksille, on tarjous todella hyvä tehdä määräajan puitteissa ja mielellään jo hyvissä ajoin. Jos yrität taktikoida jättämällä tarjouksen viime minuuteille tai jopa määräajan jälkeen, voi myyjä jo hyväksyä toisen tarjouksen ennen kuin edes ehdit tarjoamaan.

Lue lisää:

Näin asunnon osto etenee! Pieni muistilista ostajalle

Ostajan muistilista asuntonäyttöön

Miten ostaja voi valmistautua asuntoesittelyyn?

Ota nämä asiat huomioon ennen ostopäätöstä! Muistilista asunnon ostajalle

Aurealkv.fi

Jaa kirjoitus eteenpäin