| Avoinna arkisin klo 9-17

Pidä asunnon sisäilma kunnossa!

29-09-2015

Kun sisäilma on kunnossa, se tuntuu raikkaalta hengittää, lämpötila on ihanteellinen ja kosteusprosentti talven lämmityskaudella 25–45 %. Tunkkainen haju, ikkunanpieliin tiivistyvä kosteus tai saunan ja kylpyhuoneen suhteettoman pitkä kuivumisaika käytön jälkeen puolestaan voivat kieliä sisäilman ongelmista. Kiinteistön omistajalla on vastuu tutkia ja tarkkailla sisäilman laatua, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien toimivuutta sekä rakenteiden kuntoa. Omakotitalon omistaja vastaa siis laadunvalvonnasta itse, taloyhtiössä tarkkailun puolestaan hoitaa taloyhtiön hallituksen valitsema edustaja eli yleensä isännöitsijä.

Varo liiallista kosteutta

Yksi yleisimmistä sisäilman laadun heikentäjistä on rakenteissa tai pinnoilla esiintyvä kosteus. Jos kosteuteen ei puututa, siitä voi pahimmillaan kehittyä homeongelma, minkä seurauksena on rakennuksen käyttökelvottomuus tai vähintäänkin mittava ja kallis remontti. Kosteusvaurioiden kehittymistä voidaan tarkkailla seuraamalla vuosittain esimerkiksi vesikaton kuntoa, vesiputkien tiiviyttä sekä salaojien ja sadevesijärjestelmien toimivuutta. Syksy tuo mukanaan runsaat sateet, joten näihin aikoihin vuodesta kannattaakin tarkistaa, että salaojissa ei ole tukoksia eivätkä sadevedet pääse valumaan talon alle tai seiniä pitkin. Puista putoavat lehdet ja risut saattavat puolestaan tukkia herkästi räystäät, eli niiden puhdistaminen on myös paikallaan.

Terve koti tuoksuu puhtaalta

Terveessä kodissa on hyvä asua, ja terveyden ylläpitämiseksi asuintiloista on myös pidettävä huolta. Sisäilman laatuun kannattaa kiinnittää huomiota jo asunnon ostovaiheessa tutkimalla asuntonäytössä tarkasti asunnon pinnat ja venttiilien kunto. Hajuaistia kannattaa terästää heti, kun astut asuntoon sisään, sillä asunnon tuoksu kertoo paljon sen kunnosta. Jos havaitset sisäilmaongelmia omassa kodissasi, asiantuntijaan kannattaa ottaa yhteyttä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Kun sisäilma on kunnossa, on kaikkien hyvä olla, asua ja hengittää asunnossa.

Aurea LKV

Jaa kirjoitus eteenpäin