| Avoinna arkisin klo 9-17

Vuokralaisesta kodinomistajaksi: vinkkejä ensiasunnon ostajalle

06-10-2015

Hoida raha-asiat kuntoon.

Ihan ensiksi kannattaa ottaa laskin käteen ja pohtia, millaiseen asuntoon rahat riittävät niin, että varaa jää vielä elämästä nauttimiseenkin. Asunnon omistamisen tarkoituksena ei suinkaan ole se, että joutuisit kituuttamaan suuren lainaerän kanssa säästäen kaikessa muussa. Mieti, millaisiin asumiskuluihin sinulla on todella varaa, ja laske kulut mieluummin vielä hieman yläkanttiin ottaen huomioon myös mahdolliset tulevat remontit. Ennen asuntonäyttöjä kannattaa hakea pankilta lainalupaus, jotta tiedät varmasti, millaisen hintahaarukan sisältä voit lähteä etsimään omaa unelmakotiasi.

Suomessa ensiasunnon ostajia halutaan tukea erilaisin taloudellisin helpotuksin. Esimerkiksi varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa, mikäli ensiasunnon ostajan ehdot täyttyvät. Lisää voit lukea Ensiasunnon ostajan edut -blogikirjoituksestamme.

Mieti, mitä tarvitset.

Vaikka tarjolla on toinen toistaan upeampia unelmakoteja, on asuntokaupoilla syytä pitää pää kylmänä. Tärkeää on esimerkiksi pohtia, vastaavatko asunnon koko ja sijainti nykyisiä ja tulevia tarpeitasi. Onko asunnossa tilaa esimerkiksi perhekoon muutoksille? Entä toimivatko kulkuyhteydet palveluiden ääreen ja töihin sekä harrastuksiin? Sijainnissa kannattaa ottaa huomioon myös mahdolliset tulevat muutokset asuinalueella. Vaikka koti tuntuisi ostohetkellä olevan ”keskellä ei mitään”, voi tilanne olla toinen parin vuoden päästä, mikäli aluetta on tarkoitus kehittää ja rakentaa. Mikäli odotettavissa on, että vielä joskus tulet myymään asunnon eteenpäin, voi jälleenmyyntiarvon miettiminenkin olla paikallaan.

Tutki asuntoa rohkeasti.

Kun käyt katsomassa asuntoa, kannattaa asuntoa tutkia turhia kainostelematta. Vieraana ollessasi et varmaankaan tarkastaisi asunnon seinäpintoja, pistorasioiden paikkoja tai ilmanvaihdon toimivuutta, mutta asuntonäytöllä nuo kaikki ovat täysin normaaleja tutkimuskohteita. Mieti myös asunnon pohjaratkaisua ja mahdollista remontintarvetta. Jos tuntuu, että asuntonäytöllä tarkastettavat ja kysyttävät asiat ylittävät muistikapasiteettisi, kannattaa esittelyyn ottaa mukaan pieni muistilista.

Tutustu taloyhtiöön.

Jos olet ostamassa asunto-osaketta, on taloyhtiöön tutustuminen paikallaan. Osviittaa saat jo rappukäytävässä: hyvässä kunnossa olevat käytävät, yleiset tilat ja varastot kertovat usein myös hyvin hoidetusta taloyhtiöstä. Taloyhtiön papereista voit tarkistaa, millainen on yhtiön taloudellinen tilanne, ja onko tiedossa esimerkiksi mittavia korjaushankkeita. Asiakirjoihin tutustuminen saattaa tuntua hankalalta ja aikaa vievältä, mutta maksaa varmasti vaivan säästämällä tulevilta yllätyksiltä.

Turvaudu aina hyvään välittäjään.

Asunnon ostamiseen liittyy monenlaisia lainsäädännöllisiä seikkoja, jotka saavat monen ensiasunnon ostajan pään pyörälle. Kun käytät luotettavaa välittäjää, asunnon ostaminen on turvallista ja sinut pidetään ajan tasalla läpi koko ostoprosessin. Meillä Aurealla on tälläkin hetkellä tarjolla lukuisia asuntoja, joista jokin olisi varmasti se oikea ensiasunto juuri sinulle. Halutessasi voit myös jättää meille yhteystietosi ja kertoa, millaista asuntoa etsit. Me välitämme sinua varten!

Aurea LKV

Jaa kirjoitus eteenpäin