| Avoinna arkisin klo 9-17

Käsitteet haltuun – asumispinta-ala ja kokonaispinta-ala

07-02-2019

Asumispinta-ala

Asumispinta-ala ilmoitetaan kaikissa Aurean myynti-ilmoituksissa. Asumispinta-alaan lasketaan huoneiston seinien sisäpuolelle jäävien tilojen pinta-ala.

Asumispinta-alaan kuuluvat nimensä mukaisesti asuttavat tilat. Kylmät varastotilat, parveke, kellari tai autotalli eivät sisälly asumispinta-alaan. Poikkeuksen tekevät esimerkiksi kellarissa sijaitsevat saunatilat, jotka lasketaan mukaan. Aiemmin kellarissa sijaitsevia lämpimiä tiloja ei laskettu asumispinta-alaan, mutta nykyään nekin sisällytetään.

Asumispinta-ala ja huoneistoala ovat pitkälti synonyymejä. Jos huoneistossa on useampia kerroksia, lasketaan asumispinta-ala eri kerrosten summana. Katon ollessa vino, asumispinta-alaan lasketaan vain osat, joissa huonekorkeus ylittää 160 cm.

Kokonaispinta-ala

Kokonaispinta-ala on toinen asunto-ilmoituksissa käytetty termi. Usein kokonaispinta-ala on suurempi kuin asumispinta-ala, sillä se lasketaan huoneiston ulkoseinien ulkopinnoista. Kokonaispinta-alaan sisältyvät myös kylmät tilat, kuten kellari tai ullakko. Kerrostaloasunnoissa asumispinta-ala ja kokonaispinta-ala on yleensä sama, mutta pientaloissa ero voi olla huomattava.

Lisäksi käytössä on rakennusoikeudellinen termi kerrosala. Kerrosala lasketaan ulkoseinien ulkopinnasta. Mikäli ulkoseinän paksuus on yli 250 mm, ylimenevä osa katsotaan sallituksi rakennusoikeuden ylitykseksi. Eli rakennusoikeutta laskettaessa kerrosalasta huomioidaan ulkoseinien sisällä oleva pinta-ala ja ulkoseinistä vain se osa, joka on paksuudeltaan enintään 250 mm. Ylittävää osuutta ei lueta rakennusoikeuden käyttämiseksi.

Pinta-alan lisäksi kiinnitä huomio huonemäärään

Uutta kotia etsiessä on tärkeä kiinnittää huomio pinta-alan lisäksi huonemäärään. Suuren pinta-alan asunnossa voi olla vain vähän isokokoisia huoneita ja pienemmässäkin rakennuksessa voi olla useita, pienempiä huoneita.

Omaa kotia etsiessä on hyvä tiedostaa omat ja oman perheen tarpeet. Montako perheenjäsentä on ja montako makuuhuonetta tarvitsette? Kaipaatteko isoja huoneita vai riittävätkö pienemmätkin makuuhuoneet? Kaipaatteko asumistilojen lisäksi varastotiloja tai autotallia?

Pinta-ala on tärkeä termi myös remontoinnissa

Uutta kotia etsiessä pinta-ala on tärkeä termi, mutta sitä ei kannata unohtaa myöhemminkään. Jokainen koti kaipaa remonttia jossain vaiheessa ja silloin pinta-ala on taas tärkeässä roolissa budjettia laatiessa. Monesti esimerkiksi lattiamateriaalien hinta on ilmoitettu neliömetreittäin, jolloin on hyvä tietää kuinka suurelle pinta-alalle on ostamassa uutta lattiaa. Lattiapinta-alan lisäksi voit remontoidessa joutua laskemaan seinäaloja.

Kaikenkokoiset kodit löydät meiltä Aurealta. Kaikki myynnissä olevat kohteemme näet täältä!

Jaa kirjoitus eteenpäin