| Avoinna arkisin klo 9-17

Viisi syytä,miksi kiinteistönvälittäjän käyttäminen asuntokaupassa kannattaa

12-04-2016

1. Kiinteistönvälittäjä on asuntokaupan ammattilainen

Kiinteistönvälittäjälle asuntokauppaan liittyvä lainsäädäntö, markkinointi ja tiedusteluihin vastaaminen on arkipäivää. Siitä huolimatta ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä suhtautuu jokaiseen myytävään kohteeseen yksilönä: onhan jokainen kohde asukkailleen tärkeä ja muistoja täynnä oleva koti.

Itse asuntoaan myyvälle näytöt voivat olla stressaavia tilanteita, sillä ostajat esittävät usein odottamattomiakin kysymyksiä ja saattavat toisinaan arvostella asuntoa kärkkäästikin. Hyvä kiinteistönvälittäjä on tottunut esittelijä ja valmistautunut vastaamaan myös kiperiin kysymyksiin.

2. Välittäjän käyttäminen tuo turvaa asuntokauppaan

Asuntokauppaan liittyvän lainsäädännön laajuus saattaa tulla monelle yllätyksenä. Jotta asuntokauppa on kaikkien lakien ja säädöksien mukaista, on myyjällä oltava hankittuna tukku tärkeitä todistuksia, raportteja ja muita asiakirjoja. Kiinteistönvälittäjä hankkii kaikki myyntiprosessissa tarvittavat asiakirjat asiakkaan puolesta.

Kiinteistönvälittäjällä on ammatinharjoittajana selonottovelvollisuus, jonka mukaan hänen on hankittava kohteesta kaikki kiinteistönvälityslain vaatimat tiedot ja asiakirjat sekä tarkistettava niiden oikeellisuus tarvittaessa. Lisäksi välittäjä on tiedonantovelvollinen, eli hän ei saa pimittää kaupan osapuolilta minkäänlaista tietoa, joka voisi vaikuttaa ostopäätöksen tekemiseen.

3. Kiinteistönvälittäjä osaa määritellä parhaimman hinnan

Oikean hinnan määrittelyn merkitystä ei voi asuntokaupan yhteydessä liikaa korostaa. Usein itse asuntoaan myyvälle hinnan määrittely on haastavaa, sillä omaa kotia on hankala arvioida objektiivisesti. Hinnoitteluun vaikuttaa usein vahvasti ajatus siitä, kuinka paljon kodin rakentaminen ja remontit ovat tulleet vuosien aikana maksamaan, ja luonnollisesti vaakakupissa painaa myös kiintymys omaan, rakkaaseen kotiin.

Toki välittäjän tekemään hinta-arvioon vaikuttavat myös asunnon ominaispiirteet ja vuosien varrella tehdyt remontit. Niiden lisäksi hinnan määräytymiseen vaikuttavat kuitenkin kattavat tilastot, jotka kertovat alueen hintakehityksestä ja vastaavanlaisten asuntojen toteutuneista kauppahinnoista.

Hinnan arvioimisesta kerrotaan tarkemmin täällä.

4. Säästät aikaa, vaivaa ja hermoja

Asuntoesittelyt järjestetään tavallisesti silloin, kun ostajat ovat todennäköisimmin liikkeellä. Tämä tarkoittaa sitä, että välittäjä työskentelee tavallisten toimistoaikojen lisäksi myös iltaisin ja etenkin viikonloppuisin. Ennen kuin lähdet myymään asuntoasi itse, mieti hetki, jaksatko todella uhrata vapaa-aikaasi asuntonäytöille, kauppaneuvotteluille, lainsäädäntöön perehtymiselle ja asiakirjojen hankkimiselle. Harva myöskään pystyy vastailemaan ostajien tiedusteluihin työaikanaan, kun taas välittäjä on ostajien tavoitettavissa myös arkipäivisin.

5. Ostajat luottavat välittäjään

Monelle ostajalle on itsestään selvää, että asuntokuumeen yllättäessä selataan ensin, millainen on alueen kiinteistönvälitysyrityksien senhetkinen asuntotarjonta. Kiinteistönvälittäjän kanssa asioimiseen liittyvä lainsuoja, välittäjän asiantuntemus ja ammattitaito ovat yleisiä syitä sille, miksi ostajat valitsevat usein mieluummin välittäjän myymän kohteen.

Koska välittäjille tulee paljon kyselyitä tietynlaisista asunnoista, on tavallista, että välittäjällä on potentiaalinen ostaja tiedossa jo ennen kuin markkinointia edes ehditään polkaista kunnolla käyntiin. Tehokkuus onkin yksi tärkeimmistä kriteereistä, joka kannattaa pitää mielessä kiinteistönvälittäjää valitessa. Lisää vinkkejä välittäjän valintaan löydät täältä!

Lue lisää aiheesta:
Kiinteistönvälittäjän ja toimeksiantajan tehtävät asuntokaupassa
Millainen on kiinteistönvälittäjän vastuu asuntokaupassa?
Kuusi kysymystä kiinteistönvälittäjää etsivälle

Jaa kirjoitus eteenpäin